Recepty

Typy jídel

Nejnovější recepty

Pohankové ovocné knedlíky

Minulý víkend jsem vyrazil běžkovat do Jizerských hor. Během polykání kilometrů mě kromě hladu pohltila pravá horská atmosféra a dostal jsem chuť na typické horské jídlo – borůvkové knedlíky. Co čert nechtěl, na knedlíky nezbyl čas. Nezbývalo tedy, než si tuto laskominu udělat doma, pochopitelně ve zdravé modifikaci. Místo klasické pšeničné mouky použijeme bezlepkovou pohankovou mouku […]

Banánový nepečený dort

Do Vánoc sice ještě zbývá pár dní, ale Vicko The Chef naděluje s předstihem. Na chvíli přerušíme naše asijské turné a připravíme si zdravý banánový raw dort, který skvěle nahradí cukroví na vaší štědrovečerní tabuli. Dort je přímo napěchovaný superpotravinami a neobsahuje žádný přidaný rafinovaný cukr, takže se může použít také jako plnohodnotná snídaně. Někteří orientační běžci […]

Dal

V minulém díle jsme se vypravili až do daleké Malajsie a připravili si placky Chapati z celozrnné mouky. Samotné jsou výborné, ale dokonalé symfonie chutí dosáhneme teprve jejich spojením s tradičním dalem (pro pořádek, běžně se setkáváme také s pojmenováním dál, daal nebo dahl). V Malajsii proto zůstáváme, a jelikož okna právě bičují kapky monzunového deště, nastala ideální chvíle si tuto dobrotu […]

Malajsijské placky chapati

Zatímco v našich končinách panuje psí počasí, není nad to si zavzpomínat na teplejší dny nějakým lahodným pokrmem evokujícím sluncem zalitý tropický ráj. Naštěstí jsem jeden takový nedávno navštívil, abych si odtud mohl přivést spoustu dojmů a inspirace od místních kuchařů. Jistě už tušíte, že jde o Malajsii – zajímavou zemi, kde se snoubí vlivy […]

Krémová mrkvová polévka

Krémová mrkvová polévka s avokádem

Ano, mrkvová polévka už tu byla. Ještě v nedávné době jsem si s oblibou vaříval mrkvovou polévku popsanou v jednom z prvních receptů na tomto blogu. Stále více práce s přípravou občerstvení do stánku Vicko The Chef mě ovšem donutila lépe hospodařit s časem, a tak jsem si oblíbil tuto super rychlou krémovou polévku s […]

Vicko The Chef burger

Vicko The Chef burger vznikl náhodou před několika dny improvizací ze surovin, které nabízela poloprázdná spíž. Na ochutnávce však uchvátil i milovníky masa. Proto netřeba dalších úvodních slov, jde se mixovat a péct! Seznam ingrediencí: červená řepa – 2x mrkev – 2x čočka – 100 g slunečnicová semínka – 100 g ovesné vločky – 100 […]

Pohankový chléb

V poslední době je stále více populární pečení domácího chleba. Není divu, ty běžně kupované nemají příliš velkou nutriční hodnotu. Komu jde ve stravě o nějaké živiny a ne jen o zaplácnutí místa v žaludku, může se pustit do pečení chleba vlastního. A tak i já přispěji svou troškou vody do mlýna. Dříve jsem po […]

Špenátové muffiny

Z minulého víkendu mi zbyly cca 4 kilogramy špenátu – zasvěcení ví 🙂 Na pořadu je u mě proto špenátový týden plný experimentů. Jedním z takových, nutno ovšem podotknout že velmi úspěšných, pokusů jsou špenátové muffiny. Špenát v kombinaci s černými sezamovými semínky nám u muffinů udělá poměrně nevábnou tmavě zelenou barvu. Nenechte se však mýlit! […]

Kopřivovo-pampeliškový špenát s medvědím česnekem s pohankou

Na tomto blogu již dostalo prostor několik cizokrajných jídel, přičemž se trošku pozapomnělo na něco typicky českého. Dnes se konečně podíváme také na jídlo se silnou českou tradicí – kopřivovo-pampeliškový špenát s medvědím česnekem. Mám zprávy od pamětníků, že špenát z kopřiv a pampelišek byl velmi oblíbený zejména na Slovácku (věřím však, že se hojně připravoval také v […]

Banánové lívanečky s kokosem

Banánové lívanečky s kokosem

Různými recepty na lívance nebo palačinky se to dnes v internetovém světě kuchařek a blogů o vaření jen hemží. Ode dneška bude jeden takový i na plátku Vicko The Chef. Banánové lívanečky s kokosem jsou dalším z jídel, které si lze připravit jako relativně zdravou snídani, ale zavděčí se i milovníkům dezertů (tj. asi každému). Seznam ingrediencí: 5 […]