Zatímco v našich končinách panuje psí počasí, není nad to si zavzpomínat na teplejší dny nějakým lahodným pokrmem evokujícím sluncem zalitý tropický ráj. Naštěstí jsem jeden takový nedávno navštívil, abych si odtud mohl přivést spoustu dojmů a inspirace od místních kuchařů. Jistě už tušíte, že jde o Malajsii – zajímavou zemi, kde se snoubí vlivy několika odlišných kultur v popředí s čínskou, indickou, thajskou, indonéskou, což se pozitivně projevuje především v kuchyni. Možnost ochutnávat kulinářské pochoutky z různých částí Asie v jendom místě jistě ocení každý opravdový fajnšmekr.
V asijské kuchyni lze pochopitelně najít nejenom chuťově vynikající, ale i zdravá a výživná jídla. Proto jsem na blog Vicko The Chef připravil seriál několika takových receptů, které zde budu zveřejňovat v následujících týdnech. V prvním dílu se podíváme, jak se připravují placky chapati.
Pro přípravu 15 – 20 placek budeme potřebovat:
- 500 g celozrnné pšeničné mouky BIOHARMONIE
- 0,4 l vody
- lžíce řepkového oleje
- sůl
- máslo na potření
Základní surovinou pro přípravu placek je mouka, typicky celozrnná. Z u nás dobře dostupné nabídky se mi nejvíce osvědčila celozrnná pšeničná mouka BIOHARMONIE z Pro Bia – jednak kvůli obsahu výživných látek, a také kvůli tomu, že se mi s ní dobře pracovalo. Těsto připravuji v domácí pekárně, kde nastavím příslušný program na míchání těsta. Pokud nemáte pekárnu, je možné těsto připravit i v míse, což je trošku fyzicky náročnější, ale odměnou může být posílení svalů na rukou 🙂
Mouku a sůl nasypeme do pekárny, přilijeme vodu, lžíci oleje a zapneme míchání. Našim cílem je důkladně promíchané těsto, které téměř nelepí (pro požadovanou konzistenci přípdně přidáme trochu mouky nebo vody). Těsto rozdělíme na kuličky s přibližně 3 cm průměrem, které rozválíme na lehce pomoučněné desce na co možná nejtenší placky.
Placky opékáme na suché rozpálené pánvi. Jakmile začnou hnědnout, otočíme. Pokud se na plackách začnou objevovat bubliny, děláte to správně.
Hotové placky lehce potřené máslem pokládáme na sebe a přikryjeme utěrkou, aby zůstaly vláčné.
Placky Chapati jsou vynikající s luštěninovou kaší Dal, který se připravíme hned v následující epizodě.
Díky fotografovi Márovi za fotky a za to, že pomohl sníst většinu placek.
Tak poté, co jsem tě propagoval včera doma, to vypadá, že dneska budu mít tuhle fajnovku k večeři…
Pro dobrotu na žebrotu…
Pingback: Dal