Jmenuji se Martin Poklop a mým velkým koníčkem je sport (orientační běh) a vaření. Zatímco běhání se věnuji již od svých 7 let, k vaření jsem se dostal až při svém nástupu na vysokou školu téměř před 10 lety. Zpočátku jsem připravoval běžná “studentská” jídla. Jelikož jsem vždycky preferoval spíše zdravější stravu, byla to nutnost, pokud jsem se chtěl vyhnout nezdravým pokrmům servírovaným v menzách. Postupem času jsem začal zkoumat vliv toho co jím na moje pocity při tréninku. Jako toho času téměř každodenně trénující sportovec jsem velice rychle pochopil, jak důležitý vliv má strava na sportovní výkon a především na rychlost a kvalitu regenerace mezi jednotlivými tréninkovými jednotkami. Z tohoto důvodu jsem u zdravé stravy zůstal, což se projevilo nárůstem sportovní výkonnosti, a především větším zdravím a menší únavou v běžném studijním a pracovním životě.
Nejsem vyhraněným příznivcem žádného konkrétního stravovacího stylu. Při přípravě jídel se snažím volit kvalitní a co nejméně průmyslově zpracované suroviny. Pokud je možnost, preferuji potraviny v bio kvalitě, přičemž jsem si velmi oblíbil potraviny od firmy Pro Bio, která se nachází nedaleko mého bydliště. V poslední době na sobě navíc pozoruji příznivé efekty “zelených potravin”, jako jsou mladý ječmen a chlorella.
Nejsem žádný studovaný kuchař nebo výživový specialista. Vycházím pouze z vlastních zkušeností. Přesto píši tento blog jako možnou inspiraci pro ostatní, nejen z řad sportovců. Pro zájemce, které zdravější životní styl oslovil, nabízím konzultace. V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat na e-mailové adrese.